Fangstfelle i Etneelva
I Etneelva i Hordaland er det montert fangstfelle for å sortere ut det store antallet rømt oppdrettslaks som prøver å gå opp i elva. En merking av disse fiskene ville avslørt hvor de hadde rømt fra.
Forskning/Rømming

Oppdretterne liker ikke forskningstall

Forskningen på andelen rømt oppdrettslaks i elvene, har fått sjømatorganisasjonen NSL til å angripe forskningsgrunnlaget.

Paal
onsdag 01.juli 2015 / 09:54

Det nystartete nasjonale programmet for overvåking av rømt oppdrettslaks, som er utformet og etablert på oppdrag fra Fiskeridirektoratet, har tallfestet innslaget av rømt oppdrettslaks i 140 vassdrag i 2014. Tallene viser at det mange steder er tildels stort innslag av rømt oppdrettslaks.

Programmet blir utformet og gjennomført av en prosjektgruppe bestående av Havforskningsinstituttet, Norsk institutt for naturforskning, Uni Research Miljø, Rådgivende biologer AS og Veterinærinstituttet.

Forskerne har funnet høyt innslag i 30 elver og lav til moderat innblanding i 85 elver.

For å beregne andelen oppdrettslaks, har forskerne samlet inn datat fra sportsfiske om sommeren, høstfiske, stamfiske og gytefisktellinger om høsten. De tre førstnevnte er i hovedsak basert på stangfiske og skiller mellom rømt oppdrettlaks og villaks ved å undersøke skjellene på fisken. Gytefisktellinger, eller drivtelling, innebærer at snorklere foretar en visuell inspeksjon av fisken i elven og teller opp og karakteriserer fisken i vill og rømt oppdrettslaks.

I et flertall av elvene ble det benyttet mer enn en metode. 

NSL mener at forskningsgrunnlaget er for dårlig og kritiserer arbeidsgruppen for metodiske feil. Dette tilbakevises av Jens Christian Holm, Direktør for kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet. Han er oppgitt over NSLs forsøk på å undergrave forskningen.

­- De aller fleste oppdrettere, de tyngste forskningsmiljøene, forvaltningen og intresseorganisasjoner som spenner fra elveeiere og sportsfiskere til naturvernorganisasjoner, er enige om at resultatene som kommer fram i overvåkingsprogrammet utført for Fiskeridirektoratet er den beste kunnskapen vi har i dag om forekomst av rømt laks fra oppdrett i elvene, skriver han på Fiskeridirektoratets side.

Holm viser også til at NSL stadig refererer til rapporten «Er villaks truet av lakseoppdrett» fra 2011 som den beste kunnskapen som finnes om rømt fisk i elvene våre. Han mener at det kanskje ikke er så rart at NSL omfavner denne rapporten. Hovedkonklusjonen her er at det er ikke dokumentert noen sammenheng mellom oppdrett og negativ påvirkning på villaks. Rapporten NSL viser til finner lite støtte i fagmiljøene, og er heller ingen publisert forskningsrapport.

Kart over innslag av rømt fisk i elver i Nord-Norge. Illustrasjon: Havforskningsinstituttet.
Kart over innslag av rømt fisk i elver i Nord-Norge. Illustrasjon: Havforskningsinstituttet.

Kartet viser innslag av rømt oppdrettslaks i elver i Sør-Norge. Kart: Havforskningsinstituttet.
Kartet viser innslag av rømt oppdrettslaks i elver i Sør-Norge. Kart: Havforskningsinstituttet.