Laks i merd.
Norske Lakseelver krever at det ikke gis økt produksjonskapasitet i oppdrettsindustrien før miljøproblemene er under kontroll. Foto: Norsk Havbrukssenter / Flickr.
Oppdrett/Meninger

Krever merking og sporing av all oppdrettsfisk

Norske Lakseelvers landsmøte, som ble avholdt i Drammen 23/5-2016, krever påbud om at all oppdrettslaks skal merkes slik at rømt fisk kan skilles fra vill laks og umiddelbart spores til rettmessig oppdretter.

Paal
mandag 23.mai 2016 / 17:56

En nylig publisert forskningsrapport om norske laksebestanders genetiske egenart avdekket en situasjon som er verre enn noen kunne ane. Hele to av tre vassdrag er så påvirket av rømt oppdrettslaks at de ikke tilfredsstiller minstekravet i kvalitetsnormen for villaks. Denne normen er hjemlet i Naturmangfoldloven og vedtatt av Regjeringen i Kongelig resolusjon. Av de elvene som ikke oppfyller normen, er rømt oppdrettslaks årsaken i 84 % av tilfellene.

Kravet fra Norske Lakseelver omfatter nøyaktig det samme som samtlige medlemsbedrifter i oppdrettsorganisasjonen Sjømat Norge forpliktet seg til gjennom et miljøløfte som ble avgitt i 2011. Når forpliktelsene ikke er overholdt fem år senere, er det på høy tid at påbud erstatter tomme løfter.

Gjeldende forskrift om fellesansvar for utfisking av rømt oppdrettsfisk, er i følge en avtale mellom Nærings- og fiskeridepartementet, Sjømat Norge og Norske Sjømatbedrifters Landsforening, en midlertidig ordning som skal oppheves når det finnes metoder som gjør at oppdrettsfisk kan identifiseres som oppdrettsfisk og er sporbar tilbake til ansvarlig selskap.

Det hersker ingen tvil om at det finnes svært velegnede metoder for merking og sporing av fisk. Disse har vært kommersielt tilgjengelig og i utstrakt bruk i flere tiår. Dette er fettfinneklipping og snutemerke.

Fettfinneklipping er den eneste metoden for ytre merking som tilfredsstiller krav til en merkemetode som er lett synlig, enkel, varig, billig, gjennomprøvd og dyrevernsmessig forsvarlig. Snutemerking ved hjelp av coded wire tags (CWT) gir rask, sikker og entydig identifisering av enhver rømt fisk, slik at pågående rømmingshendelser kan stanses på et tidligst mulig tidspunkt.

Kombinasjonen av fettfinneklipping og snutemerking tilfredsstiller alle krav til en velegnet merkeordning for oppdrettsfisk. Norske Lakseelvers landsmøte krever at myndighetene pålegger oppdretterne å merke fisken med disse metodene. Dette er det samme kravet som en bredt sammensatt arbeidsgruppe rettet til Energi- og miljøkomiteen i forbindelse med Stortingsmelding 14 (2015- 2016) -  Natur for livet, Norsk handlingsplan for naturmangfold.