Elvestatusoversikt VRL for Finnmark
Kartet viser status 2015 for finnmarkselvene etter Vitenskapelig råd for lakseforvaltrnings klassifisering.
Norske Lakseelver/Meninger

Vern villaksen i nord før det er for sent

Villaksen er en viktig del av den norske identiteten, både naturmessig og kulturelt. Drømmen om den store altalaksen og Tanavassdragets enorme størrelse – med 1200 km elv fordelt på et 30-talls bestander i store og små sideelver – gjør Finnmark til det viktigste villaksfylket i Norge.

Paal
fredag 04.mars 2016 / 09:42

Totalt er det nesten 70 vassdrag med laks, sjøørret eller sjørøye i fylket. I de fleste finnmarkselvene finner vi mange av de beste gyte- og oppvekstområdene for laksen på snaufjellet. Her kan nevens Stabburselva, Vestre-Jakobselv, Kongsfjordelva og Repparfjordelva. Med unntak av Tanavassdraget, har situasjonen for villaksen i nord vært lys: 85 % av elvene har et naturlig høstbart overskudd. Men nå skyer det  over også i nordområdene …

Både internasjonalt og nasjonalt er villaksen i mange vassdrag sårbar og truet. Menneskeskapte trusler og naturlige svingniger har ført til at innsiget av villaks til norske elver har blitt redusert med  50 % de siste 25 årene. I 125 av våre  400 elver er laksen fredet og fisket stengt. På landsbasis er det kun en tredjedel av elvene som har et naturlig høstbart overskudd av laks. Målene i Kvalitetsnormen for villaks (kongelig resolusjon hjemlet i Naturmangfoldloven) er at alle lakseelver skal ha et høstbart overskudd til glede for både sportsfiskere og lokal verdiskaping.

Beskyttelsesregimet Nasjonale Laksefjorder og Nasjonale Laksevassdrag må gis den status som var intensjonen da Stortinget vedtok ordningen: bli nasjonalparker for villaksen!

Laksens unike posisjon er en av hovedgrunnene til at villaksen som den eneste arten – i tillegg til isbjørn – har en egen internasjonal konvensjon som forvaltes av NASCO, den Nordatlantiske laksevernorganisasjonen. Norge er tilsluttet denne konvensjonen. Trusselbildet for villaksen, både nasjonalt og internasjonalt, krever at politikere og myndigheter snarest må ta grep for å verne om villaksen som nøkkelart i norsk natur. Oppdrettsindustiren må få strengere miljøkrav slik at den ikke skader villaksen. Vi kan heller ikke gi grønt lys for dumping av gruveavfall i laksens leveområder. Beskyttelsesregimet Nasjonale Laksefjorder og Nasjonale Laksevassdrag må derfor gis den status som var intensjonen da Stortinget vedtok ordningen: bli nasjonalparker for villaksen!

Dette står i kontrast til Regjerningens ønske om utvikling av Nordkalotten. I sin politiske plattform signaliserer den, i eget kapittel om Nordområdene, et ønske om vekst i oppdrettsnæringen og utvkling av en ny gruvenæring. Parallelt registerer vi at Russland ønsker å utvikle egen oppdrettsindustri rett øst for Norge – i Murmanskregionen. Summen av denne utviklingen vil kunne få dramatiske konsekvenser for villaksbestandene på Nordkalotten, og det er på høy tid at det blir satt tydelig fokus på de verdiene villaksen i nord og laksefiske representerer i et videre samfunnsperspektiv.

I et spesialnummer av Villaksnytt, har vi sammen med Finsefondet satt et klart fokus på villaksen rolle som nøkkelart og miljøindikator i Nord-Norge – fra fjord til fjell. Dette er artens siste utpost mot nord i en ustabil verden med negative menneskelige påvirkninger og klimaendringer. For å bevare villaksen må den beholde sin genetiske egenart, slik at den sikrer de instinkter og den kraft som gjør den i stand til å svømme opp strie fosser for å nå gyteplasser i vassdragenes øverste deler, langt inne i på fjellviddene.

 

faktaark_finnmark_2016.pdf Faktaark om utfordringene for produksjonsområde Finnmark