Garnfisker Helge Skåtevik i Kongsfjord
Elveside / Arkiv

Kjøpmann & sjølaksefisker

Garnfisker Helge Skåtevik vil advare om seltrusselen i Kongsfjorden.

BJFF Info
onsdag 27.desember 2017 / 13:38

Den gamle landhandelen i Kongsfjord, som i tillegg til å være butikk også er et blikkfang og attraksjon med historiens sus over seg har fått nye eiere. Nå har bygda fått et solid oppsving med helårsåpen butikk, kafe og andre bygdetjenester. De nye eierne er Svein Inge Øvrebø og  Helge Skåtevik, begge fra Rogaland. Det er Helge sammen med kona  Panee Yodee som står for den daglige driften i Kongsfjord.

- Det ble litt sent vi kom i gang etter overtakelsen, men deretter har det gått veldig bra. Vi har nå stort sett alle fastboende som kunder her i tillegg til mye av hyttefolket og fiskerne oppe i Kongsfjorddalen og turistene. Driftsgrunnlaget er solid, sier Helge Skåtevik som har knyttet landhandelen til Snarkjøp- kjeden og dermed sikret bredt vareutvalg og priser som er minst like gode som forretningene både i Berlevåg og Båtsfjord.

- Vi ønsker å tilby det aller meste til fornuftige priser. Man skal slippe å reise for å handle dagligvarer, og det betyr mye, særlig for de eldre her i bygda. Dem kan også få varene levert på døra om været er vrangt, forteller en ivrig kjøpmann i Kongsfjord som på få måneder har fått sving på den gamle landhandelen, på vei opp mot gamle høyder.

Bruke de lokale ressurser

Det er driftige folk som nå har nøkkelen til den gamle landhandelen i Kongsfjord. I tillegg til å drive butikk startet man raskt på forsommeren med krokgarn og laksefiske i havet på den private fiskeretten like utenfor Kongsfjord. 

- Vi var heldige, vind og strømforholdene var under fisket ekstremt gode, og vi fikk store fangster med laks på hvert eneste sjøvær. I juni måned tok vi til sammen 1100 kg laks, og det kun på ett garnbruk. Største døgnfangst var 43 laks hvor den største var 16 kilo. Helt utrolig, og det på ett eneste krokgarn, forteller Helge Skåtevik som nå har søkt FeFo om tre nye lakseplasser på østsiden av Kongsfjorden i tillegg til den private fiskeretten. Planen er å legge opp til en rasjonell drift, derfor er det allerede anskaffet en rask og sjøsterk rib- båt. 

- Vi skifter neste sesong til laksenot og planen er å ha 4 nøter på vest og østsiden av Kongsfjorden utover. Det er en god måte å fremme bygdeutvikling. Vi har fått mellom 160 og 180 kroner kiloen for laksen ved salg i butikken. I tillegg ble det røkt 500 kilo som betales med 380 kroner kiloet. Sparkjøp- kjeden er også interessert i laksen fra Kongsfjord, både frossen fersk og røkt. Vi vil bruke de naturgitte ressursene rundt Kongsfjord, sier Helge som legger til at hans garnfiske på ingen måte er noen trussel for laksen i Kongsfjordelva.

- Det er en myte, sjølaksefiskere tar kun en ørliten brøkdel av den laksen som skal opp i elvene. Så for Kongsfjordelva er vi ingen trussel, hevder kjøpmannen som heller vil advare mot en mye større og akutt fare som truer Kongsfjordelva og laksestammen der.

Seltrusselen

- Den største trusselen mot laksen i Kongsfjordelva er selen. Det er en altfor stor bestand både av havert og steinkobbe her i Kongsfjorden. Bestanden beskattes ikke, så den har vokst seg for stor. I fjorden finnes jo nesten ikke annen fisk enn laks som mat for selen. Så når laksen er på vei inn mot elva følger selen etter. Det så vi flere ganger i sommer. Vi talte en gang 96 havert og steinkobbe som jaget etter laksestimen innenfor Strømmen og innerst i Kongsfjorden. Det er en tragedie, og en enda større tragedie at ikke foreningen og myndighetene er oppmerksomme på faren. Snart vil Kongsfjordelva være tom for laks, mener han og hevder å ha bevis på at selen utenfor elvemunningen forsyner seg grovt.

- Vi dro dit tidlig i august og hadde med et undervannskamera. Like utenfor elvemunningen senket vi det ned på bunn og der lå det dynger med laksehoder og halvspist laks. Det var laks som skulle opp i elven for å gyte, ikke rart at oppgangen denne sesongen viste nedadgående kurve. Selbestanden er et problem, og jeg vet fra mine hjemtrakter om flere laksevassdrag som har blitt ødelagt nettopp av en for stor selbestand. Her i Kongsfjorden må det tas grep, sier altså kjøpmann og sjølaksefisker Helge Skåtevik.

Her ser vi storfangsten Helge opplevde å få siste laksedøgnet 6.juli. Hele 43 laks gikk i krokgarnet, og den største laksen var på 16 kilo! FOTO: Gunnvald Hansen.
Her ser vi storfangsten Helge opplevde å få siste laksedøgnet 6.juli. Hele 43 laks gikk i krokgarnet, og den største laksen var på 16 kilo! FOTO: Gunnvald Hansen.