Norske Lakseelver

Ukas hendelser - uke 12 - 2017

Her finner du en liten oversikt over viktige ting rundt laks og sjøørret i uka som gikk.

Ayna Heilong
fredag 24.mars 2017 / 12:10

Status etter 50 år med innblanding

En internasjonal forskergruppe har nylig publisert en kunnskapsstatus om effekter av rømt oppdrettslaks etter at vi nå har hatt 50 år med rømming og innblanding i ville bestander. Her presenterer vi et uatorisert sammendrag.
 

– Irrelevant å sammenligne villaks med oppdrettslaks

En studie fra Nifes bekrefter tidligere funn av miljøgifter i villaks. Norske Lakseelver mener at det er tragisk at mennesket påvirker naturen så mye at vill fisk og dyr får i seg mye miljøgifter, men at konsumet av villaks er så lite at det ikke utgjør noen fare.

Naturvenleg erosjonssikring

Fylkesmannen i Sogn og Fjordane har gitt ut et lite hefte om erosjonssikring. Heftet er utarbeidet av UNI Miljø, og bør leses av alle elveeierlag.

Fish farms are destroying wild Scottish salmon, says leading environmentalist

Trist situasjon i Skottland, hvor lakselusgrensene i oppdrett er skyhøyt over de norske. Her kan du se en video fra Loch Maree som viser problemet.

Stopper utvidelse og igangsetter miljøundersøkelse

Alta kommune bruker Plan- og bygningsloven for å stoppe økning i biomasse av oppdrettslaks på Store Kvalfjord. Et samlet politisk miljø står sammen bak kravet om at det skal gjennomføres konsekvensutredning som avklarer miljømessig status på Altafjorden.

17,5 mill til lakseprosjektet

Får Hedmark sin egne lakseelv? Arbeidet med å åpne vannveiene fra Sverige slik at Venerlaksen igjen skal komme opp i Trysilelva har fått en kraftig økonmisk løft. Problemet med at Venerlaksen er bærer av Gyrodactylus salaris gjør likevel at mange er skeptiske.

Finland godkjente i dag den finsk-norske avtalen om Tanavassdraget

Flertallet i Stortingets energi- og miljøkomité ber regjeringen ta opp igjen forhandlingene med Finland, men alt tyder på at det likevel blir ja til den omstridte Tana-avtalen. Norske Lakseelver mener avtalen er et skritt i riktig retning for å regulere fisket strengere.