Elveside/Fakta

Støingen - en ressurs for elva

Den første tida av fisket, i begynnelsen av juni, vil det være en god del støing i elva. Disse er bitevillige og mange får dem på kroken. Støingen er viktig for elvas kretsløp og skal med varsomhet slippes tilbake i elva.

KarianneJohansen
søndag 20.mai 2018 / 14:14

Hva er støing?

Støingen er fredet laks som har gytt og blitt stående i elva over vinteren. Etter en lang gytekamp og lite næring i løpet av denne perioden, er fisken avmagret og relativt svak. Støingen kan likevel kjennes tung, for de som ikke er vant til å fiske laks.  Støingen har ofte parasitter i gjellene. Det er viktig at man behandler denne fisken varsomt.

Slik gjør du:

*  Tem vinterstøingen hardt inn. Da unngår man å slite den ut.

*  Ta krokene forsiktig ut av munnen. Hold helst fisken i vannet mens dette skjer.

*  Hold fisken i vannet mens du lar den komme seg før den slippes.

*  Skadet fisk skal ikke slippes tilbake i elva. Dette gjelder også om den blør.

 

Gjellfisk:

Gjellfisken har også overvintret i elva, men har ikke gytt. Denne har derfor utseende og tykkelse som en laks, men er ofte mer kopperfarget i skinnet. Denne er lov å ta som fangst.

 

Nygått laks:

Laksen som kommer opp fra sjøen er feit og blank. Den kan gjerne kjennetegnes som fersk, dersom den har lakselus på seg. Lusa sitter som oftest mellom gattfinnen og sporen, - på undersida av laksen. Når laksen har vært en stund i elva, blir denne også noe mørkere i fargen. Tar du en titt på gjellene vil du se at årets utgave har en skarp rødlig farge, mens den overvintrede utgaven er veldig bleik og har ofte også en del parasitter.

 

Her ser du eksempel på støing (til venstre) og nygått laks (til høyre).
Her ser du eksempel på støing (til venstre) og nygått laks (til høyre).

 

SKITT FISKE!